Potpisano 9 ugovora o nabavi znanstvene opreme

30/09/2020

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) 2018. godine odobreno je gotovo 83 milijuna kuna iz Europskih fondova, kako bi uredio i opremio ukupno 11 laboratorija, dijelom u zgradi ovog fakulteta u Sveučilišnom kampusu, a dijelom na fakultetskom zemljištu i hali u Žrnovnici.

 

Realizacija ovog projekta i prateće aktivnosti imati će značajan utjecaj na podizanje kvalitete življenja u našoj okolini. Kao primjer spomenut ćemo unapređenja koja će omogućiti uređaji za simulaciju kiša. Naime, djelovanje fakulteta je usko vezano uz ekologiju, jer čovjek svojim graditeljskim zahvatima značajno utječe na prirodu. Znanstvenici fakulteta bave se i  problemom kišnice koja dok prolazi kroz podzemlje pronosi različita onečišćenja koja su prirodna ili ih je napravio čovjek. Modeliranje toga je izuzetno teško, a tehnlogijom koja se nabavlja realizacijom ovog projekta i opremanjem laboratorija, moći će se rješavati praktični problemi kao što je npr. zamućenje vode u Splitu. Isto tako, vrhunski stručnjaci koji se bave pročišćavanjem voda u 25 metarskom kanalu će moći simulirati valove i istraživati kako utječu na obalu, kakvog oblika moraju biti udubine u lukobranima da bi se osiguralo strujanje mora kako ne bi bila mrtvog mora unutar zatvorenog dijela luke, te praktično rješavati mnoge slične, a svakom građaninu bitne svakodnevne probleme koje donosi život u velikom gradu.

 

Do 30.09.2020. potpisano je 9 ugovora o nabavi znanstvene opreme:

 

  1. Ugovor o nabavi kanala za istraživanje dubokovodnog vala i hidraulike otvorenih tokova unutar Hidrotehničkog laboratorija u Žrnovnici s tvrtkom Belmet 97 d.o.o. iz Zagreba.
  2. Ugovor o nabavi specijalističkog softvera za upravljanje, kontrolu i praćenje nove opreme s zajednicom ponuditelja, tvrtkama Mola Mola d.o.o. iz Zagreba i Info Novitas iz Zagreba.
  3. Ugovor o nabavi sustava za simuliranje oborine s tvrtkom Belmet 97 d.o.o. iz Zagreba.
  4. Ugovor o nabavi geotehničke opreme – dinamički i/ili nesaturirani uvjeti s tvrtkom RO-tehnologija d.o.o. iz Opatije.
  5. Ugovor o nabavi laboratorijskog namještaja s tvrtkom PROKLIMA-TIM d.o.o. iz Zagreba.
  6. Ugovor o nabavi univerzalnog hidrauličnog sustava za precizno nanošenje opterećenja i seta hidraulike za unos sile u čelične i betonske grede s tvrtkom Sormiko d.o.o. iz Sv. Nedelje.
  7. Ugovor o nabavi zračnog tunela zatvorenog tipas tvrtkom Belmet 97 d.o.o. iz Zagreba.
  8. Ugovor o nabavi geotehničke opreme s tvrtkom RO-tehnologija d.o.o. iz Opatije.
  9. Ugovor o unaprjeđenju postojeće preše s tvrtkom RO-tehnologija d.o.o. iz Opatije.